چگونه کسی را ببخشیم؟ ( تنفر خود را رها کنیم )

من در سالهای اول دوران جوانی متوجه شدم که عصبانیت و تنفر درونی من نشانه از نبخشیدن افراد است. من چندین سال از عمر خود را با این عصبانیت سر کرده بودم. معمولا سعی میکردم حدالامکان با این افراد تسویه حساب کنم.
زمانی که بچه بودم سخنان بعضی از انسانها باعث آزار و اذیت من میشد. این سخنان نیش دار، قلب مرا به طور مکرر میشکست. آن زمان متوجه نبودم که این حس من همان نبخشیدن و کینه توزی است.
در زندگی همه لحظاتی وجود دارد که شخصی احساسات ما را در هم میشکند. در این لحظه ما دو گزینه برای انتخاب داریم :
- میتوانیم این افراد را ببخشیم
- با درد و رنج خود محبوس شویم
بخشیدن افرادی که احساسات شما را آزردهاند، یک فرآیند است. فرآیندی که در آن باید با درد و رنج خود کنار بیایید و این اتفاق را رها کنید (فراموش کنید) تا بتوانید برای بار دیگر آرامش را تجربه کنید. این کار انرژی منفی حبس شده در روح، بدن و ذهن شما را تخلیه میکند.
در این متن به 14 نکته در مورد بخشش اشاره میشود. این نکات به شما در مورد بخشیدن افراد (حتی در بدترین شرایط) کمک میکنند. پس با سایت رو به بالا همراه باشید.
1. کینهی خود را شناسایی کنید!
گاهی اوقات شاید شما متوجه مشکل خود که در این مورد کینه توزی است، نباشید. برای مثال من فکر میکردم که مشکل من عصبانیت است، نه کینه. اگر زمانی که کینه در دل شما شکل گرفت آن را شناسایی کنید، یکی از مهمترین مراحل این فرآیند را انجام داده اید.
برخی از احساسات به طور مستقیم به کینه توزی اشاره میکنند. این اخطارها همان احساسات منفی هستند که به شما در شناسایی کینهی دلتان کمک میکند:
- تنفر
- عصبانیت
- تحقیر
- حس انتقام
- خشم
- نزاع
- تلخ مزاجی (بد خلقی)
اگر شما در مواقع مشخصی این موارد را حس کردید، شاید این زمان بهترین موقع برای تامل شخصی باشد. انسان به طور ناخودآگاه حس کینه توزی خود را با سایر احساسات منفی پوشش میدهد.
اگر شما از فردی کینهای به دل داشته باشید، این حس میتواند به روابط شما با افراد دیگر آسیب برساند. این حس مانند باری قدیمی در زندگی شما باقی میماند و تا زمانی که آن را از بین نبردهایم، در زندگی ما باقی خواهد ماند. به خاطر همین، شناسایی کینه بسیار مهم و ضروری است تا برای حل این مشکل مراحل لازم را طی کنید.
2. روراست باشید!
گاهی اوقات ما به سختی تلاش میکنیم تا احساسات خودمان را منحرف کنیم. مثلا با وجود این که رفتار دیگران ما را آزرده خاطر کرده است، سعی میکنیم .باور کنیم که ناراحت نیستیم. اگر صادقانه حس آزرده بودن را نپذیریم، نمیتوانیم فرد مذکور را ببخشیم. به جای حل مشکل، وجود مشکل را نادیده میگیریم.
گفتن جملاتی مانند “من حالم خوبه، خیلی هم ناراحت نشدم” و یا “این اتفاق خیلی هم بد نبود” در حالی که در واقع این جملات در مورد احساسات شما صحیح نیست، باعث میشود که این ناراحتی نشأت گرفته از رفتار دیگران راه کینه را به دلتان باز کند، بدون این که حتی شما متوجه آن شوید.
اگر این ناراحتی ها را نادیده بگیرید در واقع عمل انکار را انجام دادهاید. تنها در صورت پذیرفتن درد و رنج درونی است ما که میتوانیم فرآیند بخشش را آغاز کنیم.
در مورد احساسات واقعی خود با خودتان روراست باشید. حتی اگر احساسات واقعی شما خشم و چالش برانگیز باشد، با آنها کنار بیایید. احساسات حقیقی شما با شروع فرآیند بخشش، تغییر میکنند. همان طور که گفته می شود “حقایق شما را آزاد میکنند“
3. با درد و رنج خود کنار بیایید
اگر شما با درد و رنج خود که از رفتار دیگران سرچشمه گرفتهاند کنار نیایید ،در این صورت بخشیدن این افراد سختتر خواهد شد. در طی فرآیند بخشش شما با ناراحتیهای خود رو در رو خواهید شد. باید برای این لحظه آماده باشید. شما نمیتوانید درد و رنج خود را حذف کنید. تنها راه حل، پذیرفتن و کنار آمدن با این احساسات است.
اگر شما با ناراحتیهای خود کنار بیایید ، عواقب و ناراحتیهای این تجربیات را بر سر دیگران (که هیچ نقشی در شکل گیری این احساسات نداشتهاند) خالی نمیکنید. یک انسان می تواند از پس مشکلات بیشماری برآید. این حقیقت واقعاً شگفت انگیز است. درد و رنجی که تحمل میکنید شما را میشکند و از نو میسازد. در این صورت شما به عنوان یک فرد قوی تری متولد میشوید.
تحقیقات انجام گرفته در Uc Berkely این حقیقت را تأیید میکند که افرادی که در زندگی خود از لحاظ احساسی صدمه دیدهاند، اهمیت پذیرفتن درد و رنج را درک میکنند. افرادی که ما با آنها در ارتباط هستیم توانایی ابراز هر دو رفتار درست و نادرست را دارند. اگر شما از حقایق انسان بودن باخبر باشید، با ناراحتی خود کنار میآید و بخشیدن افراد آسانتر میشود.
4. خودتان را بخشید
عملی کردن این مرحله برای من بسیار سخت بود. بخشیدن دیگران در حالی که از خودتان متنفر هستید، کار سختی خواهد بود.
تجربیاتی مانند خاطرات بد (سوء استفادهها) دوران کودکی ، بیتوجهی و یا مزاحمتهای ایجاد شده توسط افراد مختلف روح و روان ما را در دوران کودکی پژمرده میکند و بخشش را غیر ممکن جلوه میدهد.
من به یاد دارم که فکر میکردم اتفاقاتی برای من رخ میدهد تقصیر من است. من فکر میکردم که در آن لحظه باید این اتفاقات را با یکی از اطرافیانم در میان میگذاشتم و یا باید در همان لحظه جیغ میکشیدم و یا کار دیگری میکردم. من یک بچه بودم و درک نمیکردم که این اتفاقات تقصیر من نیست.
اولین کاری که باید انجام میدادم این بود که خودم را میبخشیدم. بعد از آن خودم را به جای این افراد گذاشتم و با شفقت به رفتار آنها نگاه کردم و با این کار به جاهای بهتری رسیدم. بعد از آن من خودم را از ذهنیت مقصر بودن به خاطر اتفاقات افتاده، معاف کردم.
اگر شما در درون خود به آرامش برسید ، در مسیری که به بخشیدن دیگران ختم می شود، قدم برمیدارید.
5. برای بخشیدن دیگران تصمیم بگیرید
متأسفانه بخشیدن دیگران فرآیندی نیست که خود به خود پیش برود. برای بخشیدن دیگران باید با آگاهی تلاش کنید. قبل از شروع کردن این فرآیند باید برای بخشیدن دیگران تصمیم بگیرید.
زمانی که رفتار کسی شما را آزرده کرد، در همان لحظه باید تصمیم بگیرید که این فرد را میبخشید یا نه. اگر انتخاب شما نبخشیدن باشد، به طور ناخودآگاه درهای مسیر بخشش بر روی شما بسته میشود. اگر بعد از وقوع این اتفاق شما به انتقام جویی فکر کنید، این یکی از نشانههای نبخشیدن و کینه توزی است.
گاهی اوقات اطرافیان ما سعی میکنند که بخشیدن این افراد را به ما تحمیل کنند.در حالی که این کار هم موثر نخواهد بود. بخشش تنها با خواست و تصمیم شما اتفاق میافتد.شاید نصیحتهای دیگران شما را در جهت بخشیدن دیگران سوق دهد ولی در نتیجهی امر این انتخاب شما است که به بخشش ختم می شود.
6. بدانید که بخشش به خاطر خوبی شما است نه افراد دیگر
بزرگترین نارضایتی افراد از بخشش در اثر این باور غلط به وجود میآید که با بخشیدن این افراد رفتار و انتخابهای نادرست آنها بدون مجازات باقی میماند. این ذهنیت، اشتباهترین تئوری در مورد این موضوع است.
همان طور که نلسون ماندلا گفته “حس تنفر مانند این است که خودتان سم بنوشید و امیدوار باشید که این سم دشمنانتان را از بین ببرد” . بخشیدن دیگران چیزی را به این افراد باز نمیگرداند ولی این کار انرژی منفی حبس شده در بدن شما را خارج میکند. این انرژی منفی در اثر رنجش شما از رفتار این افراد شکل گرفته است.
بخشنده بودن نسبت به دیگران به معنی بی اهمیت بودن رفتار آزار دهندهی آنان نیست. بخشنده بودن به معنی این است که “من متوجه درد و رنجی که تو باعث شدی ، هستم .ولی چون همهی ما انسان هستیم و انسان جایزالخطاست، پس من به خاطر اشتباهایت تو را میبخشم“.
زمانی که این افراد را بخشیدیم نگرش ما تغییر میکند چون دل ما نرم تر و سبکتر شده است. ما نمیتوانیم گذشته را تغییر دهیم. ولی میتوانیم با بخشش التیام پیدا کنیم.
حس تنفر مانند این است که خودتان سم بنوشید و امیدوار باشید که این سم دشمنانتان را از بین ببرد
7. خودتان را به جای این افراد بگذارید و با شفقت رفتار کنید
با برقرار کردن امپاتی (حس همدلی با دیگران) میتوانیم با سایر انسانها به طور همه جانبه ارتباط برقرار کنیم. با حس امپاتی بیان میداریم که “من میتوانم خودم را به جای تو بگذارم و احساسات تو را درک کنم، بدون این که در مورد زندگی تو قضاوت کنم”. زمانی که خودمان را به جای افرادی که باعث آزار و اذیت ما شدهاند قرار میدهیم، تجربیات تلخ زندگی آنها را درک میکنیم که در واقع این تجربیات منشا رفتار نادرست آنها است.
شفقت مکمل حس امپاتی است. با حس شفقت میتوانیم با این افراد همدردی کنیم و به خاطر بدبیاریها و رنجهایشان برای آنها دلسوزی کنیم.
زمانی که با شفقت رفتار میکنیم، فرد مقابل متوجه میشود که قلب ما هم به خاطر درد آنها میشکند. همین ارتباط بیان میکند که ” من رفتارهای تو را تصدیق نمیکنم ولی متوجه درد و رنج و تجربیات تلخ زندگیت هستم”.
برای روشن کردن شعله ی بخشش ما به این دو ابزار نیاز داریم. به کمک این دو ابزار با دید انسانی به رفتار وحشتناک این افراد مینگریم. اگر بتوانید با نگرش “هیچ کس کامل نیست” به زندگی نگاه کنید ، این نگرش در مورد بخشش به شما شدیدا کمک خواهد کرد.
8. انتظارات خود را تغییر دهید
شاید زندگی مطابق میل شما پیش نرفته باشد. شاید برنامهی شما برای آیندهتان این چنین بود: ازدواج کردن ، بچه دار شدن، ساختن خانهای برای خود و خریدن یک سگ کوچک. ولی به جای آن با شرایط کاملا متفاوتی زندگی میکنید.
شاید زندگی شما مطابق با انتظارات شما نباشد. در این صورت انتظارات خود را تغییر دهید و به خاطر زندگی خود شکرگزار باشید. شاید زمانی که بچه بودید از مادر خود به ناحق و به صورت مکرر کتک خورده باشید. در این صورت مادر خود را به خاطر اشتباهاتش ببخشید و انتظار خود، که داشتن یک مادر ایدهآل است ، را رها کنید و مادر خود را که از جانب خدا برای شما انتخاب شده است را بپذیرید.
یکی از مهمترین و موثرترین مراحل بخشش ، تغییر دادن انتظارات خود است.
تصور ما از بخشیدن افراد این است که بعد از آن انسانها با ما به درستی رفتار خواهند کرد. ما فکر میکنیم که اطرافیانمان از ما دفاع خواهند کرد و در حضور آنها از خطرات در امان هستیم. گاهی اوقات افرادی که با جان و دل از شما دفاع میکنند، بیشترین صدمه را به شما وارد میکنند.
شاید مادر شما مطابق میل شما نباشد، ولی شما شخصیت امروزی خود را مدیون او هستید. از طریق بخشش، ما از اتفاقات ناگوار درس عبرت میگیریم و ذهنیت خود را تغییر میدهیم و درمییابیم که در هر مصیبت، لطفی پنهان شده است.
9. به نیروی الهی متوصل شوید
زندگی به اندازه ای سخت است که نمیتوانید به تنهایی از پس آن برآید. بخشیدن وحشتناکترین اشتباهات و جرایم سخت تر از زندگی کردن است. اگر در تصمیم گیری برای بخشیدن برخی از افراد دچار مشکل شدید ،مثل بخشیدن فردی که به حریم شخصی شما تجاوز کرده و یا مثال هایی شبیه به این ، از خداوند کمک بخواهید.
متصل شدن به نیروی الهی که قدرت مطلق است به شما در بخشیدن این افراد کمک می کند. زمانی که با نگرشی والاتر به اتفاقات نگاه کنیم، در می یابیم که این دنیا کاستی های بیشماری دارد.اگر در طی این فرآیند به کمک بزرگی نیاز داشته باشید، هدایت الهی بهترین گزینه است. خداوند بدون این که در مورد شما قضاوت کند ، به شما کمک خواهد کرد و آرامش را به شما عطا می کند.
10. بخشش و رحمت را تجربه کنید
همان طور که اگر ما اشتباهی بکنیم انتظار داریم تا اطرافیانمان نسبت به ما بخشنده باشند، خودمان هم باید همین رفتار را نسبت به دیگران داشته باشیم. معنی بخشش جملهی “چون من از دیگران انتظار بخشیده شدن دارم، پس تو را میبخشم” است.
چند لحظه به زمانی فکر کنید که شما احساسات کسی را آزرده اید.چه به صورت خواسته و چه به صورت ناخواسته نتیجه این کار تغییر نخواهد کرد. شما احساسات این فرد را آزرده اید. در این صورت معمولا شما به خاطر کار خود پشیمان می شوید.(مگر این که از لحاظ روانی مشکل داشته باشید)
اگر اشتباهات دیگران را نبخشیم ، نمی توانیم انتظار داشته باشیم که بقیه هم اشتباهات ما را ببخشند. در زندگی واقعی ، انسان ها اشتباهاتی را مرتکب می شوند و احساسات یک دیگر را آزرده می کنند.
بخشیدن افراد مقصر و رحم کردن به آنها یک نقطه ی ضعف نیست. برای بخشیدن افراد باید شجاع باشیم. نبخشیدن افراد کار ساده و آسانی است.
11. نوشتن نامههای بخشندگی
نامه های بخشندگی، نامههایی هستند که شما در خطاب به فرد مقصر آنها را می نویسید.ارسال کرد و یا نکردن این نامه به شما بستگی دارد. گاهی اوقات تنها نوشتن این نامه ها هم مفید واقع می شود و زخم های شما را التیام می دهد. این نامه ها به اندازه ای قدرتمند هستند که می توانند زندگی شما را تغییر دهند.
– نامهی بخشندگی خطاب به خود
اگر برای بخشیدن خودتان تلاش می کنید،نوشتن نامه ی بخشندگی خطاب به خود می تواند موثر واقع شود.در این نامه به فرد مقصر اشاره کنید. به این فرد (چه مونث چه مذکر) توضیح دهید که این اتفاق تقصیر شما نیست. در این نامه توضیح دهید که خودتان را می بخشید و برای جلوگیری از وقوع این اتفاق، کاری از دست شما بر نمی آمد. نسبت به خودتان مهربان باشید. در پایان ، به این موضوع اشاره کنید که بعد از این از خودتان متنفر نخواهید بود.
– نامهی بخشندگی خطاب به دیگران
قبل از نوشتن این نامه، آگاه باشید که سیلی از احساسات مختلف حین نوشتن این نامه به شما حمله خواهد کرد. حین نوشتن این نامه، خاطرات این تجربه ی ناگوار در ذهن شما به وضوح مجسم خواهد شد. از این تجربه فرار نکنید. به دنبال مقصر نگردید.فقط توضیح دهید. نامه را با جمله “من تو را می بخشم” به پایان برسانید.
12. قبل از حرف زدن، فکر کنید
زمانی که در مسیری پیش می رود که به بخشیدن ختم می شود، به جملات خود که در مورد فرد مقصر است، دقت کنید. این فرد کسی است که شما برای بخشیدن او تلاش میکنید. در حین این فرآیند، از جملات منفی (در مورد فرد مذکور) استفاده نکنید.
افکار و سخنان شما روی این فرآیند تاثیر میگذارند. پس از جملات مثبتی استفاده کنید. در مورد این افراد از جملات منفی استفاده نکنید تا نسبت به آنها ذهنیتی منفی نداشته باشید.
نسبت به افراد، خیراندیش باشید تا در مقابل این حسن نیت اتفاقات مثبتی در زندگی شما رخ دهد. اگر نسبت به افراد مقصر خیر اندیش باشید، این نشان دهنده ی بلوغ عاطفی شما است. رسیدن به بلوغ عاطفی، پیش روی در مسیر بخشش را سادهتر میکند.
13. از دیگران کمک بخواهید
میتوانید از افراد متخصص کمک بگیرید. اگر شما برای عملی کردن این مراحل تلاش کردید و پس از آن همچنان موفق به بخشیدن افراد نشدید، از یک مشاور و یا روانپزشک کمک بخواهید. این افراد قدم به قدم شما را در این مسیر یاری خواهند کرد .
همهی ما در زندگی خود اتفاقات ناخوشایندی را تجزبه کردهایم. این تجربیات معمولا ما را از زندگی کردن باز میدارند. شاید بخشیدن افرادی که عمیقا شما را آزردهاند، کار آسانی نباشد. مشاوران برای کمک به افراد به صورت تخصصی آموزش دیدهاند و میتوانند نگرش جدیدی را به شما بیاموزند.
14. ببخشید
اگر شما بخشیدن افراد را تمرین کنید، خواهید دید که انجام دادن این کار رفته رفته آسانتر میشود. فرآیند بخشش همانند ماهیچههای شما عمل میکند، هر چه بیشتر روی ماهیچههای خود کار کنید ،به همان اندازه قوی تر میشوند. اگر این کار را انجام دهید، متوجه میشوید که توانایی بخشش اشتباهات افراد مختلف را (چه بزرگ و چه کوچک) کسب کرده اید. با بخشیدن، ما به آرامش میرسیم و آزادی را تجربه میکنیم. احساساتی که هنگام کینه توزی آنها را فراموش کرده بودیم.
نتیجه گیری
همهی این تجربیات ناگوار را رها کنید. درد و رنج خود را فراموش کنید. این دردها شما را از زندگی کردن باز می دارند.افراد مقصر را ببخشید. هر یک از این 14 مرحلهی توضیح داده شده ، قدم به قدم شما را به آرامش خاطر میرسانند. این کار را به خاطر خودتان انجام دهید تا به روابط خود با اطرافیانتان آسیب نرسانید. حق زندگی کردن، فقط یک بار به انسان داده میشود. این لطف را با حس تنفر هدر نکنید.
در پایان پیشنهاد میکنم ویدیو قدرت بخشش از باب پراکتور را مشاهده کنید که در همین رابطه توضیحاتی ارائه میدهد.