آموزش نه گفتن به افرادی که زمان شما را درخواست میکنند!

برنامه کاری شلوغ و پراسترسی دارید؟ امروزه افراد زیادی همانند شما زمان کمی دارند و این را بدانید که شما تنها نیستید. یکی از راه های مهم برای خلوت کردن برنامه کاری نه گفتن به پیشنهادات جدید است. پس چرا چنین عمل سادهای که میتواند شما را راحت کند چنین سخت بنظر میرسد؟
شاید کسانی باشند که وقتی از شما نه بشنوند، ناراحت شوند. شاید شما احساس گناه کنید، چون واقعا میخواهید به دیگران کمک کنید. اما اگر بیش از حد به خواسته های دیگران توجه کنید، در معرض افسردگی قرار میگیرید و با اینکار هم سلامتی خود را به خطر میاندازید و هم اینکه نمیتوانید به اندازه مفید واقع شوید.
مهم نیست اگر به جای نه گفتن “بله” میگویید فقط بخاطر احساس گناه یا مناقشه درونی و یا تصور اشتباه “من میتوانم هر کاری را انجام دهم” باشد. یادگرفتن نه گفتن به درخواست های بیشتر میتواند یکی از بزرگترین لطف هایی باشد که به خودتان و افرادی که دوست دارید، میکنید.
قطعا وقتی لازم است، نه گفتن هیچ اشکالی ندارد. مثلا اگر انرژی انجام کاری را ندارید یا اینکه بخواهید مراقبت از خود را در الویت قرار دهید. اینکار کمک میکند تا از سطح استرس خود بکاهید و برای شما در چیزهایی که واقعا مهم هستند زمان ایجاد میکند. اینجا با روش های نه گفتن همراه با کاهش استرس و عذاب وجدان آشنا میشوید و پس از یادگیری آنها متوجه خواهید شد که نه گفتن واقعا به همین سادگی است. تا پایان این مقاله با رو به بالا همراه باشید.
1. فقط بگویید: “متاسفم. الان زمان انجام این کار را ندارم”
همینطور است. گاهی بهانه آوردن به شما کمک میکند تا شانس این را داشته باشید که با دقت به پیشنهاداتی که در زندگی شما و کسانی که به شما وابسته اند تاثیر میگذارد، جواب مثبت دهید.
از یک لحن دلسوزانه ولی محکم استفاده کنید. اگر از شما دلیلش را خواستند، پاسخ دهید که با برنامه کاری شما مداخله دارد و موضوع بحث را عوض کنید. بیشتر مردم منطقی این را به عنوان یک پاسخ میپذیرند. اما اگر کسی باز هم اصرار کرد بدانید که این تنها از بی ادبی آنهاست.
این جواب هم اشکالی ندارد “من متاسفم اما این کار با برنامه کاری من جور در نمیآید” و موضوع را عوض کنید یا حتی اگر لازم باشد آنجا را ترک کنید.
2. به خودتان زمان بدهید
اگر نمیتوانید محکم باشید یا راحت مردم را قانع کنید، بهتر است بگویید “بگذارید در موردش فکر کنم و خودم خبرتان میکنم“. این کار به شما شانسی میدهد تا برنامه کاری خود را چک کنید و احساساتتان را برای قبول کردن پیشنهاد دیگری بسنجید. فایده انجام آن کار را ارزیابی و سپس قبول یا رد کنید. از همه مهم تر این تکنیک به شما کمک میکند تا از فشار کاری و استرس شدید دور بمانید.
3. پیشنهاد دیگری را قبول کنید که زمان کمتری نیاز دارند
اگر واقعا میخواهید کاری که از شما درخواست شده را انجام دهید ولی وقت ندارید، میتوانید بگویید “نمیتوانم اینکار را انجام دهم اما میتوانم ….” و سپس یک پیشنهاد کوچکتری بدهید که میتوانید از عهده آن بربیایید. به این ترتیب شما در این کار شریک خواهید بود، اما بستگی به شرایط خودتان خواهد داشت.
وقتی “نه” میگویید
محکم باشید: نه خیلی حالت دفاعی به خود بگیرید و نه خیلی مودب و متاسف باشید. این نشان میدهد که شما دلسوز هستید اما به راحتی ذهنیت خود را تغییر نمیدهید.
روراست باشید: اگر تصمیم دارید بگویید که بعدا جوابشان را میدهید بهتر است خیلی آنها را امیدوار نکنید چون اگر آنها امیدوار به شنیدن بله از سوی شما باشند، با شنیدن نه بیشتر ناراحت میشوند.
بهانه نیاورید: اگر از شما توضیح میخواهند به یاد داشته باشید که اگر واقعا دلیلی ندارید، بگویید که “با برنامه کاریتان مداخله دارد”. این یک جواب منطقی است.
سخن پایانی
به یاد داشته باشید که شما هر روز فقط چند ساعت زمان دارید و این بدین معنی است که انجام هرکاری را که انتخاب میکنید، توانایی های خود را برای انجام کارهای دیگر محدود کردهاید. بنابرین حتی اگر پیشنهادات جدید در برنامه کاری شما مشکلی ایجاد نمیکند و اگر به اندازه کارهای مهمی مانند اختصاص زمانی برای استراحت و مراقبت از خود که باید انجام دهید مهم نیست، از انجام آن خودداری کنید. شما واقعا زمانی برای آن پیشنهادات در برنامه خود ندارید. اگر سرتان شلوغ است، استراتژی هایی را پیدا کنید که به شما زمان دهد و همچنین مهم است که در روابط خود حد و مرزی قائل شوید.