آیا استرس موجب ریزش مو می‌شود؟

تغییر بافت و ضخامت مو در طول زندگی یک فرد بسیار رایج است. اگر موهایتان در حال کم پشت شدن یا ریزش باشد، احتمالاً نگران این هستید که بفهمید دلیل آن چیست؟ آیا ریزش مو به خاطر تنش و استرس و ارثی بودن می‌باشد یا عامل دیگری دارد؟ باید بگوییم پاسخ به هر سه مورد “بله” است. در ادامه برخی از انواع ریزش مو همراه با اطلاعاتی در مورد هر یک از آنها آورده شده است :

مقاله پیشنهادی : دلایل اصلی استرس چیست؟

 

ریزش مو طبیعی

ممکن است غافلگیر کننده باشد، اما موی شما قرار نیست که برای همیشه در پوست سرتان بماند. برای هر رشته از مو یک عمر طبیعی وجود دارد که پس از آن به طور طبیعی از بین می‌رود. در واقع همه ما هر روز حدود ۱۰۰ تار مو، از ۱۰۰۰۰۰ مویی که در پوست سر وجود دارد به طور میانگین از دست می‌دهیم. این ریزش مو به خاطر چند عامل است:

  • طول عمر: متوسط طول عمر یک مو، ۴.۵ سال است؛ سپس مو ریزش می‌کند و در عرض ۶ ماه با یک موی جدید جایگزین می‌شود.
  • متداول شدن: شامپو کردن ، خشک کردن و شانه کردن مو می‌تواند باعث شود که موها کمی ریزش کند؛ اغلب ما این کار را به طور مرتب انجام می‌دهیم.
  • افزایش سن: بعد از ۳۰ سال (و اغلب قبل از آن) مردان و زنان هر دو شروع به از دست دادن موهایشان می‌کنند، اگرچه در مردان با سرعت بیشتری این کار انجام می‌شود.

 

ریزش مو ارثی

اکثریت مردم معتقد هستند که ریزش موی وراثتی با ریزش موی عادی متفاوت است و وقتی موهایشان به دلایل ارثی می‌ریزد، تار مویی به جای آن در نمی‌آید. حقیقت آن است که بسیاری از موهای ریخته شده بعد مدتی دوباره رشد می‌کنند که البته به دلیل اینکه تعداد تار موهای جدید نسبت به تار موهای اولیه کمتر است، فرد به مرور زمان کم مو خواهد شد.

طاسی ارثی با چند عامل زیر همراه می‌باشد:

  • جنسیت: الگوی طاسی در مردان شایع‌تر از زنان می‌باشد.
  • سن: در سن 30 سالگی، 1 نفر به ازای هر 4 مرد و در سن 60 سالگی، 2 نفر به ازای هر 3 مرد طاس و یا در حال طاس شدن می‌باشند.
  • هورمون‌ها: الگوی طاسی با تستوسترون همراه می‌باشد. زنانی که تستوسترون بیشتری را در سیستم بدنی خود دارند با توجه به سنشان گرایش بیشتری به ریزش مو پیدا می‌کنند. به همین دلیل بیشتر مردان طاس بودن را تجربه می‌کنند.

 

دلایل استرس

استرس و ریزش مو

ممکن است شنیده باشید که استرس باعث ریزش مو می‌شود و کاملا درست است. در حالی که دو دلیل اول ریزش مو به طور ژنتیکی برنامه‌ریزی شده‌اند، ریزش مو به دلیل استرس ناشی از محیط‌ اطراف هم می‌باشد و اگر بتوان استرس را مدیریت کرد، ممکن است به راحتی کنترل شود. استرس فیزیکی و یا عاطفی بیش از حد و امثال آن مرتبط با آسیب، بیماری یا جراحی می‌باشد و می‌تواند منجر به یکی از دو نوع ریزش مو که در زیر شرح می‌دهیم شود:

1- نوع متداول‌­تر آن تلوژن ­افلوویوم (telogen effluvium) نامیده می‌شود. برای مدتی به جای موهای ریخته شده، مویی رشد نمی کند. از این رو 2 تا 3 ماه بعد فرد به شدت کم مو به نظر می‌رسد. سپس در عرض ۶ تا ۹ ماه دوباره موها رشد می‌کنند.

2- نوع دیگر از دست رفتن به مو به عنوان الوپسیا آراتا (alopecia areata) شناخته می‌شود و شامل یک حمله گلبول‌های سفید به فولیکول‌های مو است. این نوع ریزش مو در عرض چند هفته (معمولا در زمان معینی) رخ می‌دهد، اما می‌تواند تمام پوست سر و حتی موهای بدن را شامل شوند. مو ممکن است خود به تنهایی رشد کند، اما ممکن است نیاز به درمان نیز باشد.

 

دیگر عوامل ریزش مو

عوامل دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند باعث ریزش مو شوند، اما محدود به موارد زیر نیستند از جمله:

  • بیماری
  • تغییرات هورمونی
  • استفاده از قرص‌های بارداری ، زایمان ، قرص‌های پیشگیری از بارداری
  • عادات عصبی
  • شیمی درمانی

به عنوان مثال اگر شما در سن نوجوانی یا ۲۰ سالگی هستید و موهایتان در حال کم پشت شدن می‌باشند و یا دارید طاسی را تجربه می‌کنید ، بهتر است که به پزشک مراجعه کنید تا علت را تشخیص دهد. همچنین اگر نگران استرس هستید، همیشه یک ایده خوب برای کاهش استرس در زندگی و پیدا کردن برخی تکنیک‌های مقابله موثر برای استرس می‌تواند به شما خیلی کمک کند. به طور خاص، منابع زیر می‌توانند کمک کنند.

 

چگونگی از بین بردن استرس

1- تغییرات سبک زندگی برای تسکین استرس

شما نمی‌توانید همیشه از استرس در زندگی خود جلوگیری کنید، اما اغلب می‌توانید میزان استرس خود را به حداقل برسانید و زمانی که استرس خود را در برخی مناطق کاهش می‌دهید، انرژی بیشتری برای مدیریت استرس دارید که نباید از آن اجتناب کنید. این تکنیک به شما کمک می‌کند تا در صورت امکان استرس خود را کاهش دهید.

2- استفاده از تکنیک‌های مدیریت استرس برای تسکین سریع استرس

مسکن‌ها راه‌حل‌های کمکی نیستند، اگر بتوانید پاسخ به استرس خود را در لحظه تغییر دهید، می‌توانید تجربه استرس مزمن خود را به حداقل برسانید. داشتن برنامه مدیریت استرس تا حد قابل قبولی به شما کمک می‌کند و تکنیک‌هایی که تاثیرگذاری سریعی دارند بخش مهمی از آن هستند. تمرین‌های تنفسی و سایر ابزارهای تسکین دهنده استرس را یاد بگیرد و از آنها همواره استفاده کنید.

3- عادت های ساختاری، مقاومت در برابر استرس را افزایش می‌دهد

برخی از عادات به شدت برای مدیریت استرس در لحظه و ایجاد انعطاف در برابر استرس های در پیش ­رو بسیار موثر هستند. نکته مهم این است که آن‌ها را منظم به قسمتی از زندگی خود تبدیل کنید. مدیتیشن ، ورزش کردن و دیگر عادات می‌توانند به شما کمک کنند توانایی بیشتری برای تحمل استرس داشته باشید و بیشتر در مورد آن‌ها یاد بگیرید.


اگر این مقاله برای شما مفید بود آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.